نقش باکتری‌های مفید دستگاه گوارش در سلامت شیرخواران و کودکان

علی نظری، مدیر ارشد علمی گروه صنعتی سولیکو: دانش پزشکی و میکروبیولوژی، سال‌ها است که از حضور باکتری‌­های مختلف در دستگاه گوارش انسان باخبر است. ولی تنها در دهه‌­های اخیر بوده است که اثرات بسیار متنوع آنها بر سلامت انسان در مطالعات بالینی و پزشکی مختلف شناخته شده است و پیش‌بینی می‌­شود در سال‌­های آینده، دانش بشر در این زمینه رشد بیشتری پیدا کند. دستگاه گوارش ما، ممکن است میزبان باکتری‌­های بالقوه سودمند یا برعکس، بالقوه آسیب‌­زا باشد. بنابراین، امروزه بحث از باکتری‌­های موجود در دستگاه گوارش انسان (gut microbiota) موضوع بررسی‌­های علمی و تحقیقاتی متنوعی در نقاط مختلف دنیا شده است. در این نوشتار، به اختصار باکتری­‍های پروبیوتیک (Probiotic) یا باکتری­‌های سودمند را معرفی کرده، اثرات سلامتی‌بخش آنها را در طب کودکان به اختصار توضیح خواهیم داد.

 

پروبیوتیک (Probiotic) چیست؟

بر اساس تعریف بین‌­المللی، پروبیوتیک­‌ها (Probiotics) میکروارگانیسم‌­های زنده غیر­بیماری‌­زایی هستند که اگر به مقدار کافی مصرف شوند باعث بروز اثرات مفید در سلامتی میزبان می‌­گردند.

 

شکل 1، بیفیدوباکتر لاکتیس (Bifidobacter Lactis)

 

اولین بار تئودور اشریش (کاشف باکتری اشریشیا کولی) در اواخر قرن نوزدهم اندک اثراتی مثبت را از دسته‌­ای از باکتری‌­ها در بدن انسان مطرح کرد. امّا این مچنیکوف، دانشمند روسی و برنده جایزه نوبل پزشکی در اوایل قرن بیستم بود که توانست نشان دهد چگونه بعضی باکتری­‌های تولیدکننده اسید لاکتیک (lactic acid producing bacteria) در فرآورده‌های لبنی می­‌توانند موجب اثرات سودمند در بدن انسان شوند. بحث اهمیت و فواید پروبیوتیک‌ها تا اواخر قرن بیستم مسکوت ماند تا مجدداً تحقیقات و بررسی‌های علمی روی اثرات سودمند آن­ها، این بار با تمرکز بیشتر روی سویه‌های مختلف از سر گرفته شد. امروزه می‌دانیم که باکتری‌ها بر اساس ظرفیت آسیب‌­زایی یا سودبخشی خود به سه دسته عمده تقسیم می‌­شوند: 1. باکتری­‌های صرفاً بیماری‌زا 2. باکتری‌هایی با اثر توأمان بیماری‌­زایی و سودمندی و 3. باکتری­‌های صرفاً مفید و سودبخش که طبعاً پروبیوتیک­‌ها در دسته آخر قرار خواهند گرفت (شکل 2). یافته دیگر این که محققان با استفاده از روش­‌های پیشرفته PCR نشان دادند که شیرمادر خود حاوی انواع پروبیوتیک­‌ها برای نوزاد او است. جالب اینکه شیر مادران به لحاظ تنوع پروبیوتیک‌­ها در مناطق مختلف جهان متفاوت است.

 

شکل 2: انواع باکتری­ها بر اساس ظرفیت بیماری­‌زایی

 

 

در این میان بعضی از سویه­‌های پروبیوتیک، مورد مطالعات علمی بیشتری بوده‌­اند نظیر بیفیدوباکتر­لاکتیس، لاکتوباسیلوس­ بولگاریس، لاکتو­باسیلوس رامنوسوس، بیفیدوباکتر ادلسنتیس، بيفيدوباكتر بيفيدوم، استرپتوکوکوس ترموفیلوس.  به‌طور کلی، وقتی از اثربخشی پروبیوتیک‌­ها صحبت به میان می‌­آید، اکیداً لازم است سویه آن پروبیوتیک نیز ذکر گردد، چراکه لزوماً همه‌ سویه­‌های پروبیوتیک اثرات مشابهی را در بدن ایجاد نمی‌­کنند و چه‌بسا هم­زیستی بعضی پروبیوتیک­‌ها در دستگاه گوارش به­طور هم‌­زمان اثرات یکدیگر را تا حدی خنثی سازند. بنابراین، توصیه می‌­شود از کلی‌­گویی درباره اثرات پروبیوتیک­‌ها پرهیز کرده، در هر مورد، سویه­‌هایی معرفی گردند که اثربخشی آنها، با مطالعات علمی معتبر به اثبات رسیده باشد.

بیشتر بخوانید: مصرف پروبیوتیک چه تاثیری بر سلامت کودکان می‌گذارد؟
بعضی اثرات شناخته شده پروبیوتیک ها  در طب کودکان که بر اساس مطالعات علمی به اثبات رسیده است
  1. ارتقای عملکرد سیستم ایمنی: پروبیوتیک‌­ها، با مکانیسم­‌های مختلف موجب ارتقای سطح ایمنی در نوزادان و شیرخواران می‌­شوند.
  • مکانیسم رقابتی با پاتوژن‌­ها (منظور از پاتوژن، میکروارگانیسم­‌های بیماری‌­زا هستند): پروبیوتیک با اتصال به رسپتورهای سیستم ایمنی مانع اتصال پاتوژن‌­ها می‌­گردد
  • کاهش نفوذپذیری جدار روده: چنان که می­‌دانیم نفوذپذیری (permeability) جدار روده شیرخواران زیاد است. پروبویتیک­‌ها باندهای پروتئینی بین سلول‌ها را تقویت کرده نفوذپذیری را کاهش می‌­دهند.
  • اما مهم­‌ترین مکانیسم، تحریک لنفوسیت‌­های تی T helper و تقویت مسیر تولید IgA در دستگاه گوارش است. اهمیت آن به این جهت است که اولاً سیستم ایمنی اختصاصی شیرخوار برای مقابله با میکروارگانیسم­‌های پاتوژن تجهیز می‌­شود. از سوی دیگر، سیستم ایمنی اکتسابی شیرخوار که در بدو تولد غیرفعال است، در صورت عدم وجود چنین تحریکاتی به سوی مسیر تولید IgE و نهایتاً افزایش احتمال بروز آلرژی در ماه­‌ها و سال­‌های آتی می‌رود. بنابراین، نقش پروبیوتیک‌­ها به‌­عنوان آموزش­‌گر سیستم ایمنی اختصاصی، نه‌­تنها مانع از بروز بیماری‌­های عفونی از جمله اسهال در شیرخواران می‌­گردد، بلکه چنین آموزشی گرایش سیستم ایمنی هومورال به سمت آلرژی‌­ها را کاهش می‌دهد. موارد 2 و 3 در زیر به همین مسأله می‌پردازند.

 

  1. کاهش احتمال بروز بیماری­‌های عفونی از جمله اسهال در شیرخواران: با مکانیسم­‌هایی که در بالا ذکر شد یکی از مهم­‌ترین اثرات اثبات‌شده پروبیوتیک‌ها کاهش بروز اسهال، کاهش دوره بیماری، کاهش تعدد اجابت مزاج و کاهش مدت بستری در بیمارستان است. سویه­‌هایی که بیشترین بررسی­‌ها روی آنها به‌­انجام رسیده است و اثربخشی آنها در پیشگیری از اسهال مستند می­‌باشند عبارتند از: بیفیدوباکتر لاکتیس (Bifidobacter Lactis)، لاکتو باسیلوس رامنوسوس: (Lactobacillus Rhamnosus or LGG) ، و بیفیدوباکتر لانگوم ( Langum)

 

  1. پیشگیری از آلرژی: افزایش روزافزون بیماری­‌های آلرژیک در سراسر جهان، توجه متخصصین سلامت را به این مسأله جلب نموده است که شاید تغییرات روش زندگی به سوی مدرنیته (western life style) عامل چنین تغییری باشد. افزایش بهداشت عمومی و مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک­ها از آن جمله است. بنابراین به نظر می‌­رسد مواجهه با پروبیوتیک­‌ها، چنان‌که مکانیسم آن در بالا توضیح داده شد، عامل مؤثری در کاهش بروز آلرژی‌­ها باشد. امروزه محققین از واژه “برنامه‌ریزی اولیه (early programming)” صحبت به میان می­‌آورند. به این معنی که مواجهه اولیه با دسته‌­ای از پروبیوتیک‌­ها، منجر به برنامه‌­دار شدن مطلوب سیستم ایمنی برای سنین بالاتر هم می‌­شود. به عنوان مثال بررسی­‌های متعدد نشان می­‌دهند که بیفیدوباکتر لاکتیس (Bifidobacter Lactis)، و لاکتو باسیلوس رامنوسوس (Lactobacillus Rhamnosus or LGG) باعث کاهش چشم­گیر بروز درماتیت آتوپیک (atopic dermatitis) در شیرخواران شده است که این اثر تا سنین بالاتر (شش سالگی) ادامه داشته است.

 

  1. یبوست در شیرخوارگی: یکی از شکایت‌­های عمده والدین در سال­‎‌های اول و دوم زندگی فرزندشان مشکلات دفع، مدفوع سفت و یبوست است. البته اغلب موارد بروز یبوست در این دوره، فانکشنال بوده، به مرور زمان برطرف می‌­شود. ثابت شده است که بیفیدوباکتر لاکتیس (Bifidobacter Lactis) با تنظیم حرکات دستگاه گوارش احتمال بروز یبوست در شیرخوارگی را کاهش می‌دهد.

 

در این نوشتار، به اختصار به تعریف باکتری­‌های پروبیوتیک، بعضی سویه­‌های شناخته شده و اثرات آنها در دوره شیرخوارگی و کودکی پرداختیم. امّا این بحث بسیار وسیع بوده، جنبه های متنوعی دارد که در نوشتارهای بعدی تلاش خواهد شد تا جزئیات بیشتر، همراه با مطالعات معتبر ارائه گردد.

 

بیشتر بخوانید:پروبیوتیک ها به خدمت نظافت می‌آیند
میکروسکوپ را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

 

             

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *