حذف قیمتگذاری دستوری و بازگرداندن شیر مدارس در برنامه هفتم توسعه
به گفته رئیس اتاق بزرگانی تهران در دومین همایش لبنیات این سازمان در تلاش است تا در برنامه هفتم توسعه، با اجرای مجدد طرح شیر مدارس، ایجاد ساختارهای مناسب برای حذف قیمتگذاری دستوری و افزایش سرانه مصرف لبنیات تا 90 کیلوگرم، به حل مشکلات صنعت لبنیات که مستقیماً با سلامت مردم در ارتباط است، کمک کند.
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، در سخنان خود در دومین همایش لبنیات که در تاریخ 19 تیرماه 1402 در مرکز همایشهای بینالمللی برج میلاد برگزار شد، از وضعیت صنعت لبنیات در ایران ابراز تأسف نمود و اظهار کرد: ما در اتاق بازرگانی تهران در تلاشیم تا به حل مشکلات این صنعت کمک کنیم. سرانه مصرف باید اصلاح شود، شیر مدارس باید برگردانده و قیمتگذاری دستوری حذف گردد.
وی با اشاره به تاریخچه شیر مدارس در ایران، افزود: قبل از انقلاب با تمرکز دولت بر مصرف شیر کودکان و نوجوانان، طرح شیر مدارس به اجرا درآمد که پس از انقلاب نیز تا سال 1389 ادامه داشت اما پس از طرح هدفمندی یارانهها، یارانه مربوط به شیر مدارس حذف شد، درحالیکه برای رساندن مصرف سرانه شیر به حدود 100 کیلوگرم، دولتها و شرکتهای خصوصی تلاش بسیاری انجام داده بودند. با افزایش قیمت شیر متاسفانه اولین کالایی که از سفرههای دهکهای پایین حذف شد، لبنیات بود.
اخطار جدی به وزیر بهداشت
نحفی عرب با تأکید بر اینکه نوشیدن شیر در رشد و توسعهیافتگی بسیار مؤثر است، افزود: با قطع شیر یارانهای و شیر مدارس در سال 1389، آسیبی جدی به حوزه سلامت وارد شد. کوتاهی قد، کمبود کلسیم و فسفر در رشد مغز از عوارض کاهش مصرف لبنیات است که هزینههای چندین برابری حاصل از شکستگی تا واردات اقلام پزشکی چون پروتز را به دولت تحمیل خواهد کرد. لازم است این اخطار جدی به وزیر بهداشت داده شود که در صورت عدم تغییر سرانه مصرف لبنیات سلامت جامعه با خطر جدی روبرو خواهد شد.
حذف یارانه شیر در مقابل اختصاص یارانه به روغن و شکر
وی سپس با ابراز تأسف از حذف یارانه از شیر در مقابل اختصاص یارانه به روغن و شکر، این سوال را مطرح کرد: چرا باید به اقلامی که میتوانند به سلامتی آسیب برسانند یارانه اختصاص داده اما از اقلامی چون شیر که برای سلامت ضروری هستند، غفلت شود؟
بیشتر بخوانید: سازمانسازی و کنشگری تنها راه نجات صنعت لبنیات است
بگذارید عرضه و تقاضا خود قمیتها را متعادل سازد
نجفی با اشاره به سود 5 درصدی صنعت لبنیات خاطر نشان ساخت: پیش از حذف شیر یارانهای، کارخانههای لبنیات در وضعیت خوبی به سر میبردند و با 60 تا 70 درصد ظرفیت خود فعالیت میکردند، اما امروز این صنعت با سود 5 درصدی چگونه میتواند در یک جامعه تورمی دوام بیاورد؟ تحقیقات اخیری که با همکاری دانشگاه شریف در حوزه قیمتگذاری 9 قلم کالا شامل لبنیات انجام شده، نشان داده است قیمتگذاری دستوری نهتنها به حمایت از مصرفکننده کمک نمیکند بلکه باعث کاهش رقابت سالم، کیفیت و نوآوری میگردد. اگر قیمتگذاری را رها کنند، نهتنها قیمتها بالا نمیرود بلکه پایین میآید، کیفیت بالا میرود، رقابت زیاد و نوآوری ایجاد میشود. عرضه و تقاضا خود قیمتها را متعادل خواهد ساخت. اتفاقی که در مورد مکملهای دارویی در دورهای که قیمتگذاری آن متوقف شد، اتفاق افتاد.
رئیس اتاق بازرگانی سپس درباره تلاشهای این اتاق برای کمک به صنعت لبنیات گفت: در اتاق تهران در تلاشیم تا طرح شیر یارانهای را برای سه دهک پایین در برنامه هفتم توسعه بگنجانیم، از کارخانهدارها هم میخواهم با طرح این درخواست به نمایندههای استانهای خود ما را یاری کنند. توقف قیمت گذاری دستوری نیز از دیگر تلاشهای اتاق است و امیدواری بتوانیم در برنامه هفتم توسعه برای سرانه مصرف شیر تا 90 کیلوگرم هدفگذاری کنیم.
بیشتر بخوانید: قیمتگذاری؛ راهحلی که موثر واقع نشده