چالش‌ها و فرصت‌های بازار اروپا

“با توجه به وقایع اخیر و بحران‌های جدی که دنیا با آن روبرو است، باید نگاه جدیدی به چالش‌ها و فرصت‌های بازار اروپا داشته باشیم تا بتوانیم با دانش و آگاهی بیش‌تری وارد این بازار گردیم.”

به گزارش میکروسکوپ سیده فاطمه مقیمی، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران، رئیس هیئت مدیره کانون زنان بازرگان ایران و مدیر عامل شرکت حمل و نقل بین‌الملل سدیدبار در نخستین اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا که 10 آبان 1401 در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، از لزوم مشاهده چالش‌ها و فرصت‌های بازار اروپا از یک لنز جدید سخن گفت: عوامل مختلفی اقتصاد اتحادیه اروپا را تحت تأثیر جدی قرار داده است؛ جنگ اوکراین و روسیه، وقایع سیاسی در انگلستان پس از مرگ ملکه، تغییرات اقلیمی، وضعیت سوخت و هزینه‌‌های بالای نیروی کار از عوامل جدی در این خصوص هستند که تغییر در استراتژی‌های اقتصادی و سیاسی این منطقه یورو را به دنبال داشته اند.

نرخ برابری یورو در مقابل دلار به پایین‌ترین میزان خود رسیده است

وی با اشاره به تورم شدید در کشورهای اتحادیه اروپا افزود: برابری یورو در مقابل دلار نسبت به بیست سال گذشته به پایین‌ترین میزان خود یعنی 1.02 رسیده که رکود بسیار شدیدی را در منطقه یورو ایجاد کرده است. تضعیف نرخ یورو روی قیمت مواد غذایی و سوخت تأثیر قابل توجهی داشته و باعث تشدید ناامنی گشته است. طبق گزارش‌های موجود، 200 میلیون نفر در دنیا تحت تأثیر این معضل قرار گرفته‌اند. بعد از کووید 19 ایجاد بسته‌های احیای اقتصادی به‌وسیله کمیسیون اروپا در سپتامبر 2020 در آن مقطع زمانی توانست بحران را در اروپا سامان‌دهی کند، اما این بحران مجدداً تشدید گشته است.

 

اروپا منبع ارزان‌قیمت انرژی را از دست داده است

او با تأکید بر معضل تأمین انرژی به‌عنوان یک عامل مهم در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی در این بازار مشترک اضافه کرد: گرچه عدم اطمینان برای تأمین انرژی کافی برای زمستان امسال با پر‌شدن دخایر انرژی این بازار مشترک تا حد زیادی تعدیل شده، اما عملاً اتحادیه اروپا منبع ارزان‌قیمت انرژی خود را از دست داده است؛ در پی جنگ اوکراین و روسیه، مشکلات صادارت انرژی و تحریم‌های اعمال شده، حتی کشور آلمان را که همچنان چهارمین اقتصاد بزرگ دنیا است، با مشکل روبرو کرده است زیرا این کشور نیمی از گاز مورد نیاز خود را از منبع ارزان روسیه تأمین می‌کرد.

 

تأثیر غیرقابل اغماض تغییرات اقلیمی

عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران در خصوص تغییرات اقلیمی و تأثیر آن بر اقتصاد اروپا اضافه کرد: 60 درصد از گزارش‌های با‌نک‌های دنیا بدون در نظر گرفتن تغییرات اقلیمی است، در حالی‌که این تغییرات می‌تواند روی سرمایه‌گذاری و تدوین استراتژی‌ها تاثیر مهمی داشته باشد؛ قطعاً نمی‌توان گرمای شدید، کاهش بارندگی، آلایندگی محیط زیست و وارونگی را در اتخاذ تصمیمات مهم در دنیا نادیده گرفت.

وی سپس به موارد دیگری چون مشکلات موجود در بنادر آلمان و هلند، وضعیت بازار سهام اروپا و تأثیر غیر قابل انکار آن بر اقتصاد دنیا، نادیده انگاشتن دستورالعمل اتحادیه اروپا در خصوص مالیات شرکت‌های ثبت شده در مجارستان، خطر رکود و مشکلات در اشتغال‌زایی در بازار مسکن در پی افزایش 0.75% بهره بانکی اشاره کرد و تأکید نمود: با توجه به بحران‌های موجود در این بازار مشترک، سیاست‌های خارجی در اتحادیه اروپا نیاز به بازسازی دارد.

 

سخنان محسن احتشام را نیز در این خصوص مطالعه کنید:
چرا محصولات غذایی ما استانداردهای اروپا را ندارد
نیاز به بازسازی سیاست‌های خارجی اروپا در سال 2023

مقیمی چشم انداز سال 2023 را در خصوص بازار اروپا چنین توضیح داد: اتحادیه اروپا در سال 2023 با مسائلی چون بحران مهاجرت، جابه‌جایی فرصت‌ها، حفاظت از دموکراسی، حفاظت از جابه‌جایی پول (متصل به FATF) تأمین گار، تغییرات اقلیمی، توسعه انرژی‌های تجدید‌پذیر، حمل‌و‌نقل و تضعیف زنجیره تأمین کالا روبرو خواهد بود؛ بنابراین سیاست‌های خارجی اتحادیه اروپا که قبلاً مبتنی بر واردات انرژی ارزان‌قیمت از روسیه و بنابراین سرمایه‎‌گذاری ارزان‌قیمت بود، تغییر خواهد کرد.  در خصوص ارزهای دیجیتالی، تصمیمات جدی اتخاذ و توافقاتی حاصل شده و با وضع قانون ضد‌پولشویی MAL گزینه‌ای جدی روی میز در حال بررسی است تا نظارت بیشتری بر جابه‌جایی پول در دنیا اعمال گردد. در این میان، اسپانیا با داشتن عدم وابستگی به اتحادیه اروپا و سرمایه‌گذاری روی توریسم، در حال گذراندن دوره پسا‌کرونا است و وضعیت بهتری را نسبت به باقی کشورهای اتحادیه اروپا دارد.

وی سپس با اشاره به ترکیه به‌عنوان کشوری که بیش‌ترین میزان صادارت به اروپا را در منطقه داشته است، از میزان صادرات ایران ابراز نگرانی کرد. مدیرعامل شرکت حمل و نقل بین‌الملل سدیدبار همچنین در انتها با اشاره به مشکلات حمل و نقل تأکید کرد: لجستیک یکی از مهم‌ترین عوامل در صادرات و واردات و تضمین امنیت زنجیره تأمین است و تا زمانی که ما در این خصوص مشکل داشته باشیم، نمی‌توانیم برای توسعه تجارت با اروپا برنامه‌ریزی قابل اتکایی داشته باشیم.

 

خلاصه پنل گفتگوی مرتبط با بلاک‌چین را در این اجلاس بخوانید

 

میکروسکوپ را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *