چرا محصولات غذایی ما استانداردهای اروپا را ندارد
“اولین شرط ورود به بازار اروپا، آشنایی و رعایت استانداردهای این بازار است”
به گزارش میکروسکوپ محسن احتشام، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان جنوبی و رئیس هیأتمدیره و مدیرعامل شرکت دانشبنیان تروند زعفران قائن در نخستین اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا که 10 آبان 1401 در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، با اشاره به بازار اروپا که دارای ارزی قوی و جمعیت مصرفکنندهای بزرگ است، تأکید کرد: فرصتهای این بازار برای صنایع غذایی کشور از تهدیدهای آن بیشتر است.
وی سپس خاطرنشان ساخت: برای ورود به این بازار ارزشمند، محصولات غذایی ما باید استانداردهای مورد نیاز این بازار را داشته باشد اما ما به دلیل عدم دسترسی به تکنولوژیهای حدید و دستگاههای سنجش مورد نیاز، امکان رعایت این استانداردها را در بسیاری موارد نداریم.
ماشینآلات بخش زیادی از صنعت غذا فرسوده است
رئیس اتاق بازرگانی خراسان جنوبی با اشاره به مشکلات مربوط به فنآوری به عنوان چالشی جدی پیش روی صنعت غذای کشور، توضیح داد: در بسیاری از بخشهای صنعت، دستگاهها فرسوده شدهاند، ماشینآلات قدیمی هستند و در بخش آزمونها دسترسی به دستگاههای سنجش مقدور نیست، بنابراین امکان تولید با استانداردهای اروپا و اندازهگیری موارد مهم در صادرات مواد غذایی مانند باقیمانده سموم امکانپذیر نیست.
دریافت گواهینامههای بینالمللی بهراحتی امکانپذیر نیست
او عدم امکان دریافت برخی گواهینامههای بینالمللی را نیز از دیگر چالشهای صنعت غذای کشور عنوان نمود و اضافه کرد: برخی شرکتهای بینالمللی که چنین گواهینامههایی را صادر میکردند به دلیل تحریمها دیگر در ایران فعال نیستند و بنابراین امکان گرفتن این گواهینامهها برای ورود به بازار اروپا وجود ندارد و این صادارت را مشکلتر ساخته است.
مدیرعامل شرکت تروند، مشکلات نقل و انتقال پول، شیوه رفع تعهدات ارزی، تفاوت نرخ ارز و بازگشت ارز حاصل از صادرات را از دیگر چالشهایی دانست که صادرات اقلام غذایی را به اروپا با دشواری روبرو ساخته است.
نحوه حضور در نمایشگاههای بینالمللی در حد قابلیتهای ما نیست
او همچنین ضعف در شرکت در نمایشگاههای خارجی را نیز از عوامل دورماندن از این بازار ارزشمند دانست و افزود: ما متأسفانه به دلیل تحریمها در برخی نمایشگاههای بینالمللی اجازه حضور نداریم و در برخی دیگر که اجازه داریم بسیار ضعیف حاضر میشویم. به عنوان مثال در مقایسه با ترکیه که 30 هزار متر فضا را به خود اختصاص میدهد، ما تنها در 600 متر فضای نمایشگاهی حضور داریم که نسبت به قابلیتهای ما ناچیز است.
وی نقش اتاق بازرگانی را در برگزاری بهتر این نمایشگاهها مهم دانست و در انتها تأکید کرد: ما در زمینه کنسرو، رب گوجهفرنگی، ماکارونی، میوه و سبزیجات فرصتهای قابل توجهی داریم که لازم است با رفع چالشهای موجود از آنها کمال استفاده را ببریم.
در نخستین اجلاس محصولات کشاورزی اتاق ایران بخوانید:
فرصتها و چالشهای بازار اروپا از زبان فاطمه مقیمی