کلاهبرداران چگونه گواهینامه ایزو تقلبی می فروشند؟

امروزه به‌کارگیری سیستم‌های مدیریتی در هر سازمان ضروری است. سازمان‌ها با استقرار این استانداردهای مدیریتی می‌توانند نیازها و انتظارات ذی‌نفعان خود را به صورت نظاممند برآورده نمایند و رضایتمندی آنان را افزایش دهند، محبوب‌ترین سیستم مدیریتی، الزامات سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 است، سازمان برای اینکه از مزایای به‌کارگیری این استانداردهای مدیریتی بهره‌مند شود باید این استانداردها را متناسب با اندازه خود و پیچیدگی‌های فرآیندها، محصولات و خدمات طرحریزی و اجرا نماید.

پیام خرازیان 

کارشناس استانداردهای مدیریتی و ابزارهای بهبود عملکرد

 

پس از استقرار این سیستم‌های مدیریتی، برای اینکه سازمان بتواند این استقرار را اثبات نماید، باید توسط یک شرکت گواهی‌دهنده (CB) ممیزی خارجی شود.

در مرحله ارزیابی و انتخاب شرکت گواهی‌دهنده معتبر، کمتر دقت لازم توسط کارکنان و مدیران سازمان‌ها صورت می‌گیرد. در این مقاله از اعتباردهی گواهینامه‌های سیستم مدیریتی و ترفندهای فروش گواهینامه ایزو تقلبی مطلع می‌شوید.

تعاریف و اصطلاحات

انجمن بین‌المللی اعتباردهی (IAF: International Accreditation Forum) : یک انجمن جهانی از مراجع اعتباردهی و دیگر نهادهای ذی‌نفع است که در زمینه ارزیابی انطباق در حوزه سیستم‌های مدیریتی، محصولات، فرآیندها، خدمات، پرسنل، تصدیق و صحه‌گذاری و سایر برنامه‌های مشابه  ارزیابی انطباق فعالیت میکند. وظیفه اصلی این انجمن، توسعه یک برنامه جهانی برای ارزیابی انطباق است که از ریسک‌های کسب‌و‌کار و مشتریان برای اطمینان به گواهینامه‌ها و بیانیه‌های تصدیق و صحه‌گذاری کاسته و اطمینان خاطری ایجاد مینماید.

نهاد اعتباردهی (AB: Accrediation Body): نهاد اعتباردهی با عضویت در انجمن بین‌المللی اعتباردهی، مسئولیت اعتباردهی در زمينه‌هاي آزمايشگاه‍هاي آزمون و کاليبراسيون، نهادهاي ارائه دهنده خدمات بازرسي و نهادهاي گواهي‌کننده محصول و سيستم هاي مديريتی را برعهده دارد . 

 گواهی‌دهنده (CB: Certification Body) سازمانی است که بر اساس استاندارد محصول و سیستم‌های مدیریتی( نظیر ایزو 9001، ایزو 14001 و …) یک سازمان را ارزیابی می‌نماید. سازمان گواهی‌دهنده به سازمان‌هایی که الزامات این استانداردهای بین‌المللی را استقرار نموده‌اند پس از ممیزی خارجی، گواهینامه اعطاء می‌نماید. 

یک سازمان گواهی‌دهنده، توسط یک یا چند نهاد اعتباردهی، اعتبار بخشی شده است به عنوان مثال یک شرکت گواهی‌دهنده معتبر آلمانی از نهاد اعتباردهی DAkkS  آلمان، اعتباردهی شده و DAkkS  نیز عضو انجمن بین‌المللی اعتباردهی IAF است که از طریق وب‌سایت آن‌ها، هر یک از این موارد قابل ردیابی است

سازمان‌هایی که سیستم‌های مدیریتی را بر اساس استانداردهای بین‌المللی استقرار نموده‌‎اند برای اینکه بتوانند ادعای خود در استقرار این سیستم‌ها اثبات نمایند باید از یک گواهی‌دهنده Certifcation Body)) معتبر که  مورد تائید مرجع اعتباردهی (Accridation Body) باشد، برای انجام ممیزی خارجی( ممیزی شخص ثالث) درخواست نمایند.

ممیزین شرکت گواهی‌دهنده ایزو، فعالیت‌های سازمان را بر اساس الزامات مورد نظر ممیزی نموده و در صورت انطباق فعاالیت، محصولات و خدمات با الزامات استاندارد مورد نظر، گواهینامه برای آن سازمان در استاندارد مورد نظر صادر می‌شود.

چگونه اعتبار گواهینامه‌های سیستم مدیریتی را بررسی کنیم؟

به منظور اطمینان از اعتبار گواهینامه‌های صادر شده توسط شرکت‌های گواهی‌دهنده ISO، انجمن بین‌المللی اعتباردهی IAF ، وب‌سایت iafcertsearch.org را در سال 2020 برای اهداف ذیل راه‌اندازی نموده است:

  • ارایه لیستی از شرکت‌های گواهی دهنده معتبر
  • ارایه لیستی از مراجع اعتباردهی معتبر
  • ارایه لیستی از گواهینامه‌های ایزو صادر شده

در برخی مواقع شما تصمیم می‌‌گیرید که با سازمانی تجارت کنید و آن سازمان به منظور ایجاد اطمینان، انواع گواهینامه‌هایی از استانداردهای مدیریتی را به شما ارایه می‌نماید شما به آسانی می‌توانید از طریق وب‌سایت iafcertsearch.org از اصالت گواهینامه ISO مطمئن شوید.

بسیاری از افراد که بدنبال استقرار سیستم مدیریتی و اخذ گواهینامه‌های ایزو هستند از  بانک‌اطلاعاتی IAF (وب سایت iafcertsearch.org) مطلع نیستند.

آمار گواهینامه‌های سیستم مدیریت در ایران

در بررسی‌های سالانه ISO ، تعداد گواهینامه‌های معتبر ایزو صادر شده در سرتاسر جهان بر اساس داده‌های گواهی‌دهنده‌های اعتباردهی شده توسط IAF  منتشر می‌شود که در زیر تعداد گواهینامه‌های سیستم مدیریت صادر شده در ایران برای استانداردهای مدیریتی محبوب از سال 2015 میلادی تا سال 2019 ارایه شده است.

تعداد گواهینامه‌های معتبر سیستم مدیریت بر اساس بررسی سالانه ISO
سیستم مدیریت ISO 9001 ISO 14001 ISO 45001 ISO 22000
سال  2019 2016 625 163 120
سال 2018 2003 591 34 81
سال 2017 2438 710 76
سال 2016 2593 768 84
سال 2015 2633 755 131

 

کلاهبرداران چگونه گواهينامه ايزو تقلبي مي‌فروشند

کلاه‌برداران با راه‌اندازي يک وب‌سايت به زبان انگليسي خود را به‌عنوان شرکت گواهي دهنده ISO معرفي نموده و اقدام به فروش گواهينامه ايزو تقلبي مي‌نمايند. 

مديراني که به دنبال اخذ گواهينامه‌های استانداردهای مدیریتی براي سازمان خود مي‌باشند به‌طور ناخواسته فريب اين افراد کلاه‌بردار را مي‌خورند و در دام اين افراد گرفتار مي‌شوند.آن‌ها با خريد گواهينامه ايزو تقلبي، نام و نشان آن شرکت جعلي را در کنار محصولات خود درج مي‌نمايند .

چه گروه افرادی بدنبال اخذ گواهینامه ایزو تقلبی هستند؟

  • مدیرانی که اعتقادی به استقرار سیستم مدیریتی ندارند؛
  • مدیرانی که از نحوه دریافت گواهینامه ایزو معتبر و مزایای ایزو، آگاهی ندارند و به آسانی توسط افراد کلاهبردار فریب می‌خورند؛
  • مدیرانی که جهت حضور در مناقصه، داشتن گواهینامه‌های ایزو برای سازمانشان امتیاز محسوب می‌شود. بدین منظور به سرعت اقدام به خرید گواهینامه ایزو جعلی از کلاهبرداران می‌نمایند.

افراد کلاهبردار برای فروش گواهینامه ایزو تقلبی چگونه عمل می‌کنند:

1- انتخاب نام شرکت گواهي دهنده

انتخاب نام شرکت گواهيدهنده تقلبي، نقش مهمي در دستيابي به اهداف سودجويانه افراد کلاه‌بردار دارد.

 افراد کلاه‌بردار جهت انتخاب نام شرکت گواهي دهنده ايزو تقلبي به يکي از دو صورت زير عمل مي‌نمايند.

  • انتخاب نام‌هاي مشابه با گواهيدهنده معتبر
  • اضافه نمودن پسوند يا پيشوند به نام گواهي دهنده معتبر

2-راه‌اندازي وب‌سايت

راه‌اندازي يک وب‌سايت با هزينه بسيار اندک (هزينه يک دامين و ميزباني وب‌سايت پانصد هزار تومان در سال ) توسط هر فردی امکان‌پذير مي‌باشد.

  • ثبت دامين(Domain) با نام انتخاب‌شده
  • درج مشخصات مالک دامين با اسامي و آدرس خارجي
  • راه‌اندازی وب‌سايت با محتوای انگليسي
  • ثبت اطلاعات سازمانی که گواهینامه ایزو رو خریداری نموده در محلی مشخص در وب‌سایت تا از طریق جستجو با شماره گواهینامه نام آن سازمان نمایش داده شود.

3- به دام انداختن مشتري

جهت بهدام انداختن مشتريان، اين افراد کلاه‌بردار تبليغات زيادي را در فضاي مجازي با راه‌اندازي چندين وب‌سايت فارسی زبان انجام می‌دهند و شانس خود را در فروش گواهينامه تقلبي افزايش می‌دهند برخي از اين افراد حداقل 10 وب‌سايت با عناوين صدور گواهينامه ايزو یا فروش گواهينامه ايزو در فضاي مجازي راه‌اندازی نموده‌اند.

4- جلب اعتماد مشتريان

براي شرعي نمودن اقدامات خود و توجيهات به مشتريان در خصوص جعلی نبودن گواهينامه‌هاي صادره، معمولاً اقدامات فريبکارانه ديگري نيز توسط اين افراد صورت مي‌گيرد شامل:

  • ارائه مجوزهاي تقلبي
  • ارائه پکيج آماده مستندات ايزو
  • تحويل پکيج مستندات در محل سازمان با رويکرد Cut-Copy-Past در چند جلسه

5- فروش گواهينامه ايزو تقلبي

  • ترغيب مشتريان به خريد چند گواهينامه ايزو، تنديس‌ها و جوايز مختلف 
  • اخذ مبلغ از مشتري بابت کاغذهاي پرينت گرفته‌شده (گواهینامه جعلی)

6- صدور گواهينامه ايزو تقلبي

  • چاپ گواهينامه ايزو تقلبي
  • درج اطلاعات سازمان شما در وب‌سايت ساختگي

مشترياني که اقدام به خريد گواهينامه ايزو تقلبي مي‌نمايند به خيال خود از يک گواهيدهنده ايزو معتبر، گواهينامه را اخذ نموده‌اند درحالي‌که اطلاعات آن‌ها توسط يک شخص کلاه‌بردار بر روي وب سايتي به زبان انگليسي درج‌شده و گواهينامه آن‌ها به نهادهای اعتباردهي متصل نمي‌باشد آن‌ها با پرداخت مبالغ به اين افراد کلاه‌بردار، يک برگ کاغذ بی‌ارزش دريافت مي‌نمايند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *