کاهش مشارکت اقتصادی زنان در ایران
در نشست ملی بانوان تاثیرگذار که در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران برگزار شد، با اشاره به کاهش مشارکت اقتصادی زنان در ایران، بر لزوم مهیاسازی شرایط فعالیت اقتصادی زنان همپای مردان برای حرکت در مسیر رشد پایدار اقتصادی تأکید شد.
در پنل تخصصی با عنوان “سهم تأثیرگذاری و نقش بانوان کارآفرین در ارتقاء و رشد اقتصاد دانشبنیان” در نشست ملی بانوان تاثیرگذار که به مناسبت روز زن در 19 دی ماه 1401 در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران برگزار شد، فاطمه مقیمی، رئیس کانون زنان بازرگان ایران، با تأکید بر لزوم تغییر نگرش جنسیتی در جامعه گفت: بر اساس گزارش دیدهبان جهانی، میزان کارآفرین بودن بستگی به خودباوری، تحصیلات، شغل، میزان سرمایه اولیه و مشارکت در فعالیتهای اقتصادی دارد. بنابراین اگر بخواهیم زنان در کارآفرینی نقش داشته باشند، ابتدا باید تغییر فرهنگی صورت گیرد و تضادهای موجود میان حضور فعال زنان در جامعه و دیگر نقشهای آنان در خانواده از بین برود.
وی سپس با اشاره به تغییر مطالبهگری زنان نسبت به گذشته توضیح داد: زن میخواهد مسئولیتهای درون خانواده را بهخوبی ایفا کند و درعینحال در اجتماعی که کار میکند، شاخص و پرتوان باشد، اما شرایط جامعه این امکان را برای او ایجاد نمیکند و بنابراین از نظر زمان، بهرهوری و رفتار تحت فشار قرار میگیرد.
رئیس کانون زنان بازرگان ایران در ادامه درباره لزوم استفاده از نیمه دیگر جامعه یعنی زنان در رشد اقتصادی افزود: طبیعتاً در نظامی که از نظر اقتصادی رو به رشد است، تصمیمگیریهای اقتصادی بهگونه ای رقم میخورد که از نیمه دیگر جامعه هم استفاده شود. در چنین جامعهای همبستگی محکمی در رشد اقتصادی با حضور زنان ایجاد میگردد و ازآنجاکه زنان نیز میتوانند بهخوبی خود را با شرایط جامعه وفق دهند، کارآفرینی آنان نقش مهمی در رشد اقتصادی ایفا میکند.
کارآفرين زن برگزیده هشتمین دوره جهانی زنان بازرگان مسلمان، در ادامه به آمارهای نگرانکننده مرکز آمار ایران درباره بیکاری زنان اشاره کرد: بر اساس بیانیه مرکز آمار ایران، بیکاری زنان در ایران سه برابر میزان بیکاری زنان در جامعه جهانی است. متأسفانه شاغلان زن در 18 سال اخیر 281000 نفر کاهش داشته اند. نرخ مشارکت اقتصادی، یعنی نسبت جمعیت فعال شاغل و بیکار به کل جمعیت 15 سال به بالای زنان که اجازه کسب و کار دارند، در سال 1384، 17 درصد بوده و در بهار 1401 به 13.8 درصد رسیده است. یعنی از 31 میلیون و 783 هزار نفر زنان بالای 15 سال، تنها 4 میلیون و 400 هزار نفر جمعیت فعال هستند و این به معنای عدم استفاده از بخش قابل توجهی از پتانسیل کشور برای افزایش توان اقتصادی است.در میکروسکوپ بخوانیم :
وی یکی از عوامل اصلی و تاثیر گذار دراقتصاد پویا و اثرگذار در دنیا را بخش مربوط به جامعه انسانی یا همان سرمایه انسانی دانست و تأکید کرد: اگر دولتمردان و صاحبان کسبوکار به این سرمایه انسانی توجه نکنند و میزان بهرهوری آن را بالا نبرند، هیچ ابزار، الگو و دانش دیگری جایی در رشد اقتصادی نخواهد داشت و زنان جزء غیرقابلاغماض از این سرمایه انسانی هستند که باید دیده شوند.
مقیمی با تأکید بر اینکه بدون زنان کسبوکار شکوفا نخواهد شد، ابراز داشت: قرار نیست زنان تحصیلات عالیه داشته باشند اما حضور نداشته، دیده نشوند و نقشی در تصمیمگیریها نداشته باشند.
در پنل تخصصی دیگر این نشست، با عنوان “چگونگی افزایش سهم زنان در سرمایهگذاری اقتصادی و توسعه SME ها، پروانه رامين، مشاور امور زنان و خانواده در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی، درباره جنگ روایتها در حضور فعال زنان ابراز داشت: ما درباره زن ایرانی مسلمان جنگ روایتها داریم. جامعه ایرانی بهعنوان یک جامعه زنستیز در دنیا شناخته شده است و زن مسلمان ایرانی به عنوان زنی دیده میشود که درپستوها زندانی است و رفتاری برده وار با او میشود. اما زنان ایرانی باید با تمام ظرفیتها و توانمندیها در دنیا روایت شوند.
وی سپس با جهادگر خواندن زنان ایرانی که وارد فعالیتهای صنعتی و اقتصادی میشوند، افزود: زنان در فعالیتهای اقتصادی با مشکلات زیادی روبهرو هستند؛ مانند کمبود نقدینگی، سرمایه در گردش، تسهیلات، مواد اولیه و غیره اما برای تغییر نگاه جهانی نباید تنها شکلات را ببینیم بلکه باید توانمندیها و ظرفیتها را هم ببینیم.
مشاور امور زنان و خانواده درباره کارهای انجام شده در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی گفت: کشور ما به 8 منطقه تقسیم و در هر استان امور زنان و خانواده زیر نظر سازمان صنایع و شهرکهای کوچک ایجاد شده است که زنان میتوانند با مراجعه با آنها حمایتهای مورد نیاز خود را دریافت کنند. هدف از ایجاد این مراکز شبکهسازی بوده است زیرا شبکهسازی در رفع مشکلات و بهرهبردن از توانمندی و ظرفیت زنان بسیار موثر است. با همکاری کانون زنان بازرگان در حال گسترش این شبکه به کشورهای همسایه هستیم و با برگزاری نشستهای منطقهای و تخصصی در پی آن هستیم که زنان آموزش ببینند و هرچه توانمندتر گردند. این امر انشالله با امکان شرکت در دورههای بینالمللی و آموزش در خصوص بازاریابی، بازارسازی، نحوه بستن قرادادها و غیره در حوزه کارآفرینی ایجاد خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه از 5000 قطعه خریداری شده در شهرکهای صنعتی تنها 900 قطعه بهوسیله زنان به بهرهبرداری رسیده است، در خصوص رفع مشکلات در حوزه فعالیت زنان افزود: ما بهعنوان متولی دولتی در پی یافتن مشکلات هستیم؛ جلساتی در حال برگزاری است تا شرایط و مشکلات واحدهای تعطیل و زیر ظرفیتی را که زنان عهده دار آن هستند بررسی کنیم.
در ادامه این پنل، سید حسن افتخاریان، عضو هیئت رئیسه کارآفرینان و مشاور سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی در حوزه کار به مصوبهای اشاره کرد که بهوسیله OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی) برای افزایش نقش زنان در تشکلها تصویب شده است: بر اساس این مصوبه زنان باید سهم مشخصی در هیئت مدیره کلیه تشکلهای اقتصادی کشورهای عضو OECD داشته باشند و در پی این مصوبه پیشرفتهای قابل توجهی در کشورهای عضو این سازمان ایجاد شده است. در ایران نیز در سال 1391 قانونی تصویب شد که بانوان شاغل در منزل تحت قوانین کارفرما و کارگر قرار گیرند.
وی با اشاره به اینکه 60 درصد نیروی کار جهانی در خاورمیانه قرار دارد، بر لزوم تغییر اساسنامه شرکتها و تشکلهای مختلف تأکید کرد: بانوان باید در همه تشکلها سهم داشته باشند بهویژه آنکه تحقیقات نشان داده است زنان در برخی حوزهها مانند محیط زیست سلامت بشر عملکرد بهتری نسبت به مردان دارند.
شما میتوانید در ارتباط با این موضوع مطلب زنان نیمی از جامعه که دیده نمی شوند را مطالعه کنید .
زنان در تلاش برای شکستن سقف های شیشه ای
میکروسکوپ را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید